Zbor deasupra unui cuib de buci

autor Dan Pavel martie 30, 2018
Zbor deasupra unui cuib de buci

După ce Elon Musk a lansat o mașină Tesla în spațiu, autoritățile de la București au declarat că și guvernul PSD vrea să trimită mai multe mașini pe orbită deoarece toată lumea știe că unde e gravitația mai mică cresc salariile mai mari. Din nefericire băieții de la CrisTaxi au spus că e cursa prea lungă, un Leone a zis că se retrage în alt cartier și băiatul de la Pelicanul a zis că în principiu cursa e bună, dar nu se întoarce pe gol de pe orbită că nu rentează.

A rămas ca Primăria Capitalei să facă un studiu de fezabilitate de cincisprezece milioane de euro pentru implementarea unei linii RATB expres pe ruta Stația Universitate – Stația Eroilor Sanitari – Stația Spațială Internațională – retragere la depoul Mare Tranquillitatis de unde puteți lua tramvaiul cinci pentru Marte. Nu râdeți de absurdul ideii. Nu uitați că trăiți în țara în care se fac cincizeci de kilometri de autostradă, odată la zece ani, dar ne costă cât bugetul NASA pentru proiectul MARS 2033. Cănd ei vor ateriza pe Marte, noi vom tăia panglica la metroul din Drumul Taberei care va mai avea nevoie doar de șine, trenuri și veceuri ca să poată fi dat în exploatare, dar asta n-o să-i împiedice pe politicieni să se înghesuie la oportunitatea foto de la ceremonie. Așa s-a întâmplat și cu autostrada A3 care a fost inaugurată cu fanfară și strângeri călduroase de mâini, dar fără ieșiri, fără spații de servicii, fără rampe de ocolire. Fiecare indicator de ieșire de pe A3 este un indicator către cimitir. Dacă te iei după ele, ajungi direct într-un parapet și, mai apoi, în câmp.

Programul spațial românesc este un succes fulminant, spre deosebire de cel american. În fiecare an, pe data de 5 august, robotul Curiosity își sărbătorește aniversarea în deșertul marțian, cântându-și singur ”Happy Birthday”. Prin absurd, oricine ar putea auzi cântecul celui mai însingurat reprezentant al umanității, dacă ar trece întâmplător prin Craterul Gale. Singurul locuitor capabil să-l audă cântând este colegul său Opportunity, dar acesta se află pe partea cealaltă a planetei. Curiosity a plecat de pe Pământ în 2011, atunci când au început lucrările la Metroul Drumul Taberei, și a aterizat pe Marte în august 2012, după o călătorie de 563 de milioane de kilometri. De atunci și până acum a descoperit nenumărate lucruri uimitoare. Spre deosebire de robotul NASA, metroul din Drumul Taberei nu a ajuns încă la destinație, deși avea de parcurs o distanță de doar 16 kilometri. Cu toate acestea, cercetătorii de la Magistrala 5 București au făcut o descoperire colosală, respectiv prima gaură neagră stabilă din Univers. Aceasta absoarbe zeci de milioane de euro, în fiecare an, bani care dispar pur și simplu din universul cunoscut. Rămân la părerea că, dacă s-ar fi oprit din furat, românii ar fi putut avea mii de kilometri de autostradă și un program spațial competitiv. (Vezi IAR 111 Excelsior și reactoarele Executor proiectate de ARCA). Dacă nu era javra aia de Soros, care să jecmănească țărișoara noastră, România ar fi avut deja primele alambicuri de teraformare instalate pe Marte. Ne-ar fi auzit toată galaxia cântând ”Și-altă dată, și-altă dată o s-o facem și mai lată”.

Poate îţi place altceva

Comentezi?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.