Nu e prea târziu
să devii băsist

autor Dan Pavel iunie 23, 2018
Nu e prea târziu <br>să devii băsist

Klaus Iohannis a anunțat că va candida din nou la funcția de președinte al României. În contextul în care Liviu Dragnea a făcut o declarație de război total și a cerut iertare pușcăriașilor, în momente politice extrem de tensionate în care PSD forțează limita legii și a bunului simț, președintele României a găsit de cuviință să reacționeze în acest fel. O fi bine, o fi rău… probabil că a vrut să dea un semnal de forță.

Am să spun o chestie nasoală pe care mi-o asum și fiecare înțelege ce vrea din ea. Nu mă mândresc, dar asta e… . Genul ăsta de momente din istoria României mă fac să-l regret pe Traian Băsescu. Să stai tu trei ani la Cotroceni și să-ți plece ăștia cu țara de sub picioare, mi se pare inadmisibil. Să te vezi cu prerogativele diminuate, cu atribuțiunile furate la maimuță, și să nu ai nicio reacție, este de-a dreptul jenant. Să ajungi să-ți iei șah de la toți penalii și să te încuie tâlharii în castel ca pe un țar divorțat de realitate, e de-a dreptul tragic. E o dovadă de nepricepere și slăbiciune. Să nu ai tu nici o reacție, să nu poți coagula un grup influent care să te apere, să nu poți avea niciodată arme pentru tertipurile lor și să nu fii pregătit pentru trădare, mi se pare o dovadă de lipsă de talent politic.

Putem trece un pic peste idealism și peste ce ar fi trebuit să fie țara asta și să coborâm un moment în mocirla reală? Politica dâmbovițeană nu se face după regulile învățate la SNSPA, cu mânuși albe și tușit politicos când te calcă lumea pe picioare. Ar fi frumos, dar cel mai puternic om din țara asta este un condamnat penal și un cap mafiot recidivist a cărui unică preocupare nu este guvernarea, ci scăpatul de pușcărie. Politica autohtonă se face cu cizme de cauciuc și cască pe cap. Noi nu avem foruri, avem tranșee. Cu o clică de infractori analfabeți nu poți să rămâi mereu elegant și fără reacție, că te mută ăștia la ghenă cu scaun cu tot. Băsescu înțelesese că, și cu tine și fără tine, circul se organizează oricum și e mai bine să participi la spectacol decât să rămâi în praf, pe dinafară.

Sunt total de acord că mafia portocalie, că baronii oranj, că Hrebe și Udrea. Aveți perfectă dreptate, a fost horror. Jos Băsescu! Dar, comparativ, Băsescu era vulpe bătrână și avea sânge, tată! Murea cu ei de gât. Săpa tranșee și le punea capcane din zece în zece metri. Băsescu dădea la oase și juca la rupere. Nu treceau cinci minute de la un comunicat PSD să nu sară din boscheți cu maceta plină de sânge într-o mână și cu o juma’ de rachiu în cealaltă. Le dădea lecții de politică. Îi chema la tablă și îi lăsa corigenți. Pe politică externă dansa cercuri în jurul unuia ca Dragnea sau ca Tăriceanu. Îi scuipa în ceafă și îi trimitea după țigări. Criza politică este o armă pe care actualul președinte nu știe să o folosească. Băsescu le dădea funie până se spânzurau singuri.

Când era de tras jarul pe turta lui și de făcut alianțe, Băsescu era o forță de temut. Și el era asediat de guvernarea PSD, dar avea hobby-uri ceva mai prezidențiale. Otrăvea fântâni la PSD, pârjolea păduri, făcea alianțe, colecționa oameni influenți, dădea cu pisica peste gard, le răsturna gunoiul pe preș și le băga mortul în casă. Nu stătea momâie să-l închidă ăștia pe dinafară la toate deciziile importante. Băsescu întindea Constituția până trosnea din toate încheieturile. Ralia mulțimea în spatele lui, era versat în tertipuri și avea o mână băgată în toate procedurile parlamentare. Înțelesese că jumătate din jocul politic este percepția publicului. Măscărea sfertodocții pe la televizor și le dădea șah-mat în propriile lor emisiuni. Băsescu reacționa de oriunde ar fi fost, de pe plaja de la Mamaia sau de pe budă, din baie.

O președinție de genul acesta e o sabie cu două tăișuri. Pe de-o parte Băsescu conștientizase că este aproape intangibil atâta vreme cât avea sprijinul populației și al Vestului. Era un președinte de război care nu se temea să riște și să coboare în tranșee. Pe partea cealaltă, toate păcatele lui Băsescu s-au tras tot de-acolo, iar aroganța, corupția, autosuficiența, clientelismul și demagogia lui ne-a costat tot pe noi. Uneori îmi doresc ca Iohannis să aibă nervul și viclenia băsesciană. Alteori îmi amintesc ce a fost atunci și mă răzgândesc, dar nu pot să nu mă enervez cumplit când mă uit la satul ăsta fără câini și când aștept ca idiotul reacții din partea Administrației Prezidențiale. Dacă o mai avea ce reacționa, când s-o trezi din visare, că vor să-l scoată ăștia și din procedura de organizare a referendumului, nu numai din cea a numirii procurorilor.

Încet încet ne transformăm într-o republică parlamentară al cărei președinte de facto este Liviu Dragnea. Iohannis va candida la funcția de președinte, o funcție care se transformă nu tocmai subtil într-una aproape simbolică. Cineva trebuie să citească apometrele de la Cotroceni în următorii cinci ani. Dacă lași palatul pustiu se supără turiștii. Astea sunt chestiuni rostite la nervi, analiză politică de bețiv de la birt. E o reacție la cald pe care nu trebuie să o luați prea în serios, dar dacă Băsescu ar putea candida la următoarele alegeri, cred că l-ar zdrobi pe Iohannis, ceea ce este tragic în sine… această lipsă de progres și de alternativă a României. Acest președinte a fost mană cerească pentru PSD.  În contextul unei opoziții fragmentate plină de experți în non-combat, cu un președinte izolat și inert, social-democrații și-au dat seama că e tarlaua lor și pot face aproape orice. Singura speranță este ca Iohannis să-și regăsească suflul în cel de-al doilea mandat și să devină mai combativ.

13 commentarii
43

Poate îţi place altceva

13 commentarii

Misu iunie 23, 2018 - 11:44 am

Daca pana la anu nu suntem deja republica parlamentara si postul de presedinte desfiintat.

Reply
Silvia Constantinescu iunie 23, 2018 - 11:47 am

Adevărat fiecare cuvințel. Doua chestii doar as adauga. Una, pina la al doilea mandat al lui al lui Iohannis e totul distrus. A doua: Basescu a fost cea mai mare dezamagire prin șucăreala pe care a facut-o vis-a-vis de justiție, a contribuit si el la mizeria de acum.

Reply
Dan Pavel iunie 23, 2018 - 11:50 am

Da, corect!

Reply
Ciprian iunie 23, 2018 - 12:08 pm

„Iohannis să-și regăsească suflul în cel de-al doilea mandat și să devină mai combativ” daca mai ramane ceva de facut pana atunci si cineva prin zona…

Reply
Florin iunie 23, 2018 - 12:31 pm

Ăăă… am vrut sa scriu ceva, dar mi-a luat-o Ciprian înainte. Aia voiam să zic. Cam așa și cu Iohannis, până se dumirește, pleacă țara de sub el.

Reply
Dan iunie 23, 2018 - 1:31 pm

Deși l ai certat un pic pe Președintele nostru se pare că, până la urmă, îi mai dai o sansă, deci ești lângă el. Și nu uita, e totuși ardelean.
Ți se pare că în Ardeal nu se face treabă bună?

Reply
Walker Daniel iunie 23, 2018 - 3:07 pm

Dupa 1990 care a fost presedintele cel mai bun pe care l-au avut Romanii si de ce?
Ion Iliescu
Emil Constantinescu
Traian Basescu
Klaus Johanis

Reply
Walker Daniel iunie 23, 2018 - 3:08 pm

Dupa 1990 care a fost presedintele cel mai rau pe care l-au avut Romanii si de ce?
Ion Iliescu
Emil Constantinescu
Traian Basescu
Klaus Johanis

Reply
dbdb iunie 23, 2018 - 3:30 pm

Mmmm, ma mai gandesc… in primul rand ca Basescu a avut parlamentul la el cand a ‘rupt cu dintii”. Nu si cand n-a avut parlamentul si institutiile si sistemul la care a pilit cu multa aplecare in cei 9 ani de mandat – nu-l mai amintesc pe ultimul, ca a fost evident relativ curand ca in ultimul n-a mai putut lega mai nimic. In primul mandat, cat n-a avut parlamentul – ca la inceput l-a avut, s-a tinut de goange ieftine si biletele roz, date la presa prin interpusi. In al doilea mandat, s-a amestecat peste masura in activitatea guvernului si a parlamentului. Pe de alta parte, n-a fost unul din opozitie care sa aiba tupeul si puterea lui Dragnea in stat, in vremea lui. De fapt, ce vedem noi azi e rezultatul „politicilor” lui Basescu si modul lui de lucru. Il vedem si alaturi de gasca lui Dragnea, daca mai avem nevoie de clarificari. Pentru mine e definitiv prea tarziu sa ma mai fac basist, mai ales ca am fost unul la inceputul mandatului lui si am urmarit cu atentie si volutele, aranjamentele si tranzactionarile lui de culise. Singurul produs bun cu care am ramas dupa el e Kovesi. Si nu datorita lui Basescu ci in pofida lui Basescu. Dragnea e fix cum ar fi fost Basescu in postura lui – combinator, banuitor, construieste sisteme alternative, tine capul la cutie sa nu poata fi acuzat direct ca el a facut, el a dres, dar mare sforar si sare la atac cand e incoltit fix ca Basescu, cu mare tupeu. Am scris de-a lungul timpului atatea comentarii vav de comportamentul lui Basescu ca-s plictisit sa mai dau exemple de inadecvare la post si la inaltimea functiei. D-aia o sa pun si eu un link care rezuma ce as fi scris si eu. Surprinzator, e scris de unul care i-a luat apararea lui Basescu in vremea domniei si care a fost un mare propagandist al perioadei. Ce argumente mai bune sa am eu, fata de unul care a fost cronicarul vremurilor? https://www.hotnews.ro/stiri-esential-18875531-romania-sub-traian-basescu-evaluare-celor-zece-ani-mandat.htm In incheiere as mai spune totusi ceva: in primele luni ale guvernarii Ponta din vremea lui Basescu, intr-un restaurant din Bucuresti in care ma aflam, la masa de alaturi stateau Dragnea si Oprisan la masa si vorbeau. Despre Basescu. Destul de intima atmosfera, pe terasa restaurantului, se lasase seara asa ca se auzea destul de bine. Mai ales Dragnea. Si Dragnea i se confesa lui Oprisan ca Basescu are ceva cu el, ca e cu ochii pe el, ca il vaneaza. Ca nu stiu cand a zis ceva de el la televizor – fusese un episod recent – ca sigur il uraste, ca el nu mai stie ce sa faca ca sa fie bine, ca d-astea. Ca s-a uitat la el urat cu nu-mai-stiu-ce-ocazie. Oprisan mi s-a parut rezervat si mai degraba neincrezator in interlocutorul lui. Vorbea putin, monosilabic, in timp ce Dragnea facea eforturi sa-l convinga de ce spune – body language si explicatii. Mi s-a parut obsedat de Basescu. Probabil l-a urmarit destul de bine de-a lungul timpului.

Reply
titus iunie 24, 2018 - 8:18 am

Peştele de la Cap se-npute ! Oare cine-i Capu’ ,draqnea ? El o fu la Putere 29 de ani ? Cum cade ” bolşevicul ” ăsta să te tii minune : creşte leul , scade roborul , se termină autostrăzile , se intorc romanii din strainatate , apar spitale noi , medici şi asistenti competenti , profesori şcoliti , doctori peste doctori cu lucrări neplagiate, vin investitorii străini cu miliarde de dolari ßi euroi, preturile la gaze , benzină , electricitate se micşorează văzand cu ochii , apare adevărata democratie , toti hotii si banditii care au furat tara asta de zeci de ani sunt puşi la locul lor ! Atunci zic şi eu HAI IOHANNIS, nu te lăsa , bagă-l pe draku undeva !

Reply
dbdb iunie 24, 2018 - 10:05 am

6 comentarii din care unul e al autorului postarii. Misto dezbatere! Sunt sigura ca au comentat multi pana acum la postarea asta – ca sunt si eu printre ei – numai ca nu apar comentariile. Am crezut ca, ma rog, dupa ce se verifica daca am scris politically correct, o sa apara si ele, dar vad ca interesul e pe inimioare, nu pe dezbatere.

Reply
Dan Pavel iunie 25, 2018 - 1:02 pm

Dau liber la comentarii când intru pe site (respectiv acum). Mai muncește omul, mai are treabă… că nu trăiește din site. Oricum, aici nu e loc de dezbateri, cel puțin nu cu mine. Dacă ai fi citit descrierea site-ului la rubrica ”Despre Mine” ai fi înțeles chestia asta. Aprob aproape toate comentariile, singurele pe care nu le accept sunt injurii grosolane la adresa mea sau a celorlalți comentatori. În rest, e la liber, politically correct sau nu. Ia și dezbate… !

Reply
Dorin54 iulie 1, 2018 - 5:40 am

Chiar daca o sa fiu injurat (chiar nu ma doare nicaieri) o spun raspicat! Ma ungea pe suflet cand ii facea de tot rahatu’ pe toti sfertodoctii care se dadeau la el! Ce le-ar fi facut el acum la astiaaa!! Dragnea? Se lasa de meserie, pleca acasa plangand si cu jucarelele stricate! Ca n-a facut nimeni nimic pentru tara asta, asa este, e adevarat, se vede de la sapte poste! Presedinti? N-am avut! Asta e adevarul! Toti au fost pusi pe jaf si parjolire! Ca dupa turci si tatari! Si inca nu s-a terminat! Se poate si mai rau!

Reply

Comentezi?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.