Minivacanța de Paști
Greșeli Fundamentale

autor Dan Pavel aprilie 7, 2018
Minivacanța de Paști <br> Greșeli Fundamentale

Mai devreme priveam cerul, de pe balcon, fumam o țigară și mă bucuram de aerul curat. Privirea mi-a fost atrasă de un cuplu care se certa la portbagajul unei mașini. Ea stătea cam spășită, cu o privire îngrijorată și postura aceea de loază adusă la tablă să explice unde sunt Carpații Meridionali pe hartă. El se răstea la ea pe tonul acela violent, dar silențios, un ton foarte la modă între ”bărbații” care vor să-și bage nevasta în pizda mă-sii și să-i ia decedații pe mădular, dar să nu se facă de râs printre colegii de la Academia Română. Încărcau bagaje în portbagaj.

El se răstea: ”Trebuia să îmi iei ceva sport!!! Toată lumea poartă sport acuma! E vacanță, o să-mi fie frig! De ce nu mi-ai luat geaca care ți-am zis io!?!” Ea mormăia ceva neinteligibil, pe un ton chițăit și tremurat. El continuă: ”Fir-aș al dracu’, că m-am săturat!!! Ce face? Fumează o țigare? Își face unghiile? O mai aștept mult???”. Nevastă-sa ridică telefonul și îl sună pe întârziat. După un timp, întârziatul răspunde la telefon și nevasta se răstește în microfon ca un sergent care tocmai și-a luat perdaful de la ofițer și varsă nervii pe soldați: ”Ce faci, mă mamă, nu mai cobori odată!?! Păi, ce dracu’, stăm după tine…!”. El: ”Paștele mă-sii de viață, că așa face mereu!!!”. Trântește bagaje în portbagaj. Se răstește iar: ”Nu mai are loc și ale ei! Unde dracu le-om mai pune și pe-alea!?!”. Nevastă-sa chițăie din nou spășită. Probabil că nu găsea Carpații Meridionali pe hartă, așa cum nici el nu găsea niciodată zona erogenă. Până la urmă coboară și soacra, toată lumea se suie în automobil și, după încă cinci minute de răsteli și harță mârâită, oamenii noștri pleacă la drum.

Ca bărbat însurat, adicătălea ca orice om care nu vrea să se ducă niciodată nicăieri, dar îl obligă nevasta, am căpătat suficientă experiență încât să pot face o mică listă de greșeli fundamentale pe care multe cupluri le comit la plecarea în vacanță. Prima greșeală este să pleci cu soacra. Trebuie să fii idiot sau masochist. Poți avea cea mai bună, frumoasă și nobilă soacră din univers, aceasta trebuie lăsată acasă. E regula numărul unu. Soacră-ta e nevastă-ta, versiunea beta. Este versiunea de software cu cele mai multe bug-uri. Dacă crezi că nevastă-ta are problemele ei și ai momente când nu te poți înțelege cu ea, soacră-ta are mult mai multe erori și mult mai grave. Te poate toca la cap până îți dă ecran albastru și faci memory dump. Dacă atașezi soacra la activitățile familiale, ea devine un fel de nevastă care nu vine cu nici unul din beneficiile nevestei, dar vine la pachet cu toate păcatele ei. Cine dracu’ ar vrea să plece în vacanță cu două neveste în același timp? Dacă nu-ți ajunge numărul de șoferi din mașină, poți să-ți iei și soacra cu tine, ca să mai conducă și ea de pe bancheta din spate, nu numai nevastă-ta din dreapta. Astfel vei avea în mașină două versiuni retardate de Google Maps, la care nu poți opri opțiunea de voce, care nu știu niciodată unde sunt și nu au permis, dar asta nu le împiedică să te critice că mergi prost și că nu ai luat-o pe unde spun ele.

A doua greșeală fundamentală este să nu-ți faci bagajele singur. Trecând peste faptul că nevasta nu este un sclav pe care ți l-a dat popa cadou la cununie, într-o familie normală fiecare își face bagajele lui și suferă pentru asta. Până și copiii trebuie responsabilizați și încurajați să-și facă bagajele singuri. Dacă ai, cum am eu, o nevastă cu simțul umorului caracteristic intoxicațiilor cu plumb, te poți trezi că ți-a făcut bagajul pentru munte în care ți-a băgat ochelarii de scufundări, labele de înot, un tricou și un dildo. Vei petrece tot concediul în fâșul ei roz și cu aceeași pereche de chiloți cu care ai plecat. Nu toate femeile pot citi gânduri și uneori nu ghicesc ce vrei tu să porți sau ce vrei să iei cu tine. De multe ori uită chestii mici, dar esențiale, cum ar fi încărcătorul solar, maceta, cele douăzeci de beri și kitul de supraviețuire montană pe care l-ai cumpărat crezând că și tu ești un fel de ninja, Bear Grills sau Chuck Norris. Toți bărbații au senzația că sunt ninja și că pot face față în orice situație, de la colapsul civilizației umane până la atacuri ale extratereștrilor, doar că aceasta nu s-a ivit până acum. De asta își cumpără tot felul de unelte și prostii de supraviețuire. Bărbatul colecționează scule și echipamente profesionale al căror scop este să adune praf într-o debara și să stârnească polemici în cuplu, până la impactul asteroidului care va aduce iarna nucleară sau până invadează bubulii. Atunci se va întoarce triumfător către nevastă și va striga: ”Ai văzut!?! Ți-am zis eu!?! Cine e prost acuma??? Cine a dat banii pe prostii care nu folosesc nimănui??? Vezi??? Uite asteroidul!!! Uite acolo!!! Să-mi pupi și picioarele, că mureai dacă nu aveam briceagul ăsta cu șaizeci și două de funcții și unelte pe el!!!”

A treia greșeală fundamentală o faci când nu-ți pui niște întrebări esențiale. Prima întrebare esențială este: ”Oare îmi iubesc nevasta suficient încât să o suport câteva zile cu mine în vacanță?”. Dacă mârâi la ea ca un pechinez cu turbare, iar ea se retrage ca arsă, este clar că răspunsul este nu. În cazul acesta este inutil să petreceți minute în plus împreună, dar nu mă bag. E treaba voastră. O a doua întrebare esențială este: ”Oare avem nevoie de opt genți și patru sacoșe cu bagaje pentru trei zile de vacanță? Oare nu ne-am simți mai bine dacă nu ne-am căra cu toată bucătăria la noi ca să frigem carne pe munții patriei?”. Cred că ați fi mai relaxați și mai fericiți dacă v-ați relaxa într-un peisaj sublim, pe o păturică, cu două sandvișuri și o sticluță de ceva fin. Vă garantez că trei zile de vacanță, oriunde în lume, încap lejer în doi rucsăcei. O altă întrebare fundamentală, poate mai importantă decât toate celelalte, este: ”Oare merită minivacanța asta toate eforturile pe care le vom depune în acest sens? Are rost să ne bulucim ore în șir pe șosele neîncăpătoare, după alte ore de făcut bagaje, să înfruntăm toți bizonii și să ne facem nervi până ajungem într-un loc, ca să avem de unde ne întoarce?”. Uneori merită. N-ai ce să faci. Oriunde ai vrea să te duci, te lovește în plin lipsa de infrastructură, aglomerația și compatriotul tău întotdeauna mai deștept și mai grăbit decât tine. Din punctul meu de vedere e mai important să nu-ți faci nervi și zile fripte, decât să schimbi peisajul. Liniștea ta psihică și armonia din cuplu sunt mult mai importante.

Noi nu plecăm nicăieri de Paști. În primul rând că suntem prea obosiți pentru ambuteiajele de pe Valea Prahovei și de pe teritoriul României în general. În al doilea rând, nu avem nervi pentru șoferii care scot mașinile din parcare doar de sărbători și au senzația că pot conduce corect până la unchiul Gogu la Dorohoi sau cuscra Aneta la Odorhei. Vom dormi duși aceste trei zile, în încercarea disperată de a acumula niște odihnă de care să ne putem bate joc, săptămâna viitoare, în programul infernal din domeniul privat. N-am făcut pregătiri, nu s-a gătit nimic special. O să-i fac o porție bună de paste, o să-i vâr un pahar de whisky sub nas și vom încerca să mai recuperăm niște clipe de intimitate și dragoste, pe care ni le tot fură viața asta grea din România. Asta dacă nu spun eu vreo prostie, pe parcursul minivacanței, care să o seteze pe nevastă-mea pe modul silențios, adică: ”Ce ai? N-am nimic! Ești supărată? NU!!!”.

Cel mai important lucru pe parcursul minivacanței: Relaxați-vă! Mai lăsați de la voi, mai treceți cu vederea, că nu pică cerul și n-are rost să stricați trei zile de liniște pentru toate rahaturile.

 

13 commentarii
95

Poate îţi place altceva

13 commentarii

Ghiță alexandru dragoș aprilie 7, 2018 - 10:17 am

A mea nu suportă pastele. Încerc cu niște scrumbie la grătar și relaxare în doi. 😀

Reply
Virgil aprilie 7, 2018 - 11:19 am

Aici unde se termină harta, la Maramures, cu niște bere la soare, am rîs des-au scuturat paharele! … Să paști fericit!!!

Reply
Chintea George aprilie 7, 2018 - 11:33 am

Teoremă :
” Poți avea cea mai bună, frumoasă și nobilă soacră din univers, aceasta trebuie lăsată acasă. E regula numărul unu. Soacră-ta e nevastă-ta, versiunea beta. „😂😂😂

Reply
Andrei aprilie 7, 2018 - 11:52 am

„ti la dat popa” se transforma in „ti l-a dat popa”. In rest, asa-i.

Reply
Dan Pavel aprilie 7, 2018 - 3:28 pm

Mulțam. 🙂 se mai întâmplă. O să vezi tu dacă mă citești suficient de des…

Reply
Florin aprilie 7, 2018 - 2:04 pm

Il dolce farniente…

Sper sa nu te superi daca iti indic politicos lipsa unei cratime. Este la paragraful cu popa si cununia.

Reply
Dan Pavel aprilie 7, 2018 - 3:26 pm

Sigur că nu. Mulțumesc!

Reply
Laura aprilie 7, 2018 - 9:01 pm

“Fumam o țigară și mă bucuram aerul curat” 🙄😂 hmm…cum asa?!

Reply
Raluca aprilie 8, 2018 - 5:47 am

Esti fenomenal. Momentul meu de relaxare dupa o zi stresata

Reply
Iulianu aprilie 8, 2018 - 12:31 pm

Eu scot maşina din garaj doar duminica. Pentru că pot. E aşa grav? Încerc să merg corect pe carosabil, să respect regulile de circulaţie şi convieţuire. E insuportabil? Nu-să-mai-puate-aşea-ceva?

Reply
Marieta aprilie 8, 2018 - 7:54 pm

„N-am făcut pregătiri, nu s-a gătit nimic special. O să-i fac o porție bună de paste”… fara 8 tipuri de sarmale si 50 de feluri de cozonaci…? absolut de vis …esti tipul ideal… dorit de orice femeie…

Reply
Dorin aprilie 9, 2018 - 6:24 am

Nu stiu ce versiune esti, insa scrii exceptional! Multumesc pentru repriza de ras ca nebunu’!! O zi buna!

Reply
#88 Inspirația Săptămânii (7 - 13 aprilie) | Cristina Oțel aprilie 13, 2018 - 5:42 pm

[…] ”Minivacanța de Paști – Greșeli fundamentale” – ”Ca bărbat însurat, adicătălea ca orice om care nu vrea să se ducă niciodată nicăieri, dar îl obligă nevasta, am căpătat suficientă experiență încât să pot face o mică listă de greșeli fundamentale pe care multe cupluri le comit la plecarea în vacanță. Prima greșeală este să pleci cu soacra. Trebuie să fii idiot sau masochist. Poți avea cea mai bună, frumoasă și nobilă soacră din univers, aceasta trebuie lăsată acasă. E regula numărul unu. Soacră-ta e nevastă-ta, versiunea beta.” […]

Reply

Comentezi?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.