Gabi Firea
huiduită de Gabi Firea

autor Dan Pavel iunie 12, 2018
Gabi Firea <br>huiduită de Gabi Firea

Toată lumea spune ce s-a întâmplat, dar mi se pare mai interesant de ce s-a întâmplat. Ca să ne înțelegem, era un gest firesc și lăudabil ca primarul capitalei să-i ofere Simonei Halep o primire frumoasă și cheia orașului. Se întâmplă la toate casele mari. A ieșit urât și văd că primarul general Gabriela Firea nu înțelege de ce a fost huiduită. Poate că nu trebuia să fie, aș fi preferat să nu fie, dar motivele sunt destul de evidente. Primarul este persoana aleasă în mod democratic să reprezinte și să se exprime în numele cetățenilor orașului respectiv. Doamna primar vorbește public destul de des, dar o face mereu în alte calități ceva mai puțin digerabile. Vorbește ba din calitatea de mamă eroină, ba de luptător de gherilă împotriva statului paralel, ba în calitate de victimă a conspirațiilor iudeo-masonice din capul ei, ba în calitate de Sfânta Varvara ocrotitoarea artileriștilor. Cel mai des vorbește din postura de ocrotitoare a lui Liviu Dragnea, un persecutat politic condamnat pe nedrept și o biată victimă a sistemului. Din această calitate, doamna primar nu prea are credibilitate, nu prea are prestanța necesară și nu poate avea calitatea de reprezentant al acestui oraș. Vorbește în numele ei, personal, și ne cerem scuze pentru ea tuturor celorlalte orașe din țară. Dacă ați mai fost pe la noi, pe-asta o avem, să ne iertați, atât poate!

Mitingul PSD din 9 iunie a lăsat un gust amar în București, chiar și în gurile simpatizanților care s-au săturat să le fie plimbați prietenii și colegii cu arcanul doar ca să satisfacă narcisismul bolnav al câtorva antipatici de la vârf. Mulțimea le-a întors spatele și aproape că a rupt-o la fugă spre casă, odată ce se terminase programul oficial al protestului. Au ratat momentul luminițelor, au fușerit imnul și s-a fâsâit cam tot. S-a încercat cu infuzie de patetism și emoție, dar nu mai avea la Catena și oamenii aduși de ei nu au rezonat cu limba de lemn, cu noțiunile abstracte, cu butaforia jenantă și cu discursul schizoid. Orice strateg, cât de cât viu de a brâu în sus, le-ar fi putut spune că acest miting le va aduce un prejudiciu de imagine și un prejudiciu electoral. Că este o manifestație fără rost care se va ține scai de ei ca râia de măgăreață și efectele negative vor săpa la rădăcina credibilității partidului.

Dacă doamna primar nu ar fi vorbit la acel miting, în calitate de victimă a cabalei soroșiste, și-ar fi putut păstra un pic de integritate și un pic de echidistanță pe care le-ar fi putut folosi ca bilet de intrare pe stadion, alături de Simona Halep. Dacă s-ar fi delimitat măcar discret, ar fi fost mai cumpătată și nu s-ar fi transformat voluntar în coregraful ”protestului”, probabil că nu ar fi stârnit atâta animozitate în rândul celorlalți oameni. Știți voi… celelalte două milioane de români din București, ăia care nu au participat sâmbătă la proslăvirea moaștelor Sfântului Arhipocrit Corupție cel Mare, Dătătorul de Șpagă. Dar ea a insistat să se delimiteze verbal de bucureștenii care nu simt cu Dragnea, deși trebuie să îi reprezinte pe toți. A ales să se dezică de milioanele de locuitori care trag și-i plătesc taxe ca să acopere ea cheltuielile cu masturbarea asta de orgolii, și s-a poziționat ferm alături de o tabără aflată de partea discutabilă a legii și a moralității. Până și participanții la miting au privit-o cu răceală și dezinteres. Am fost acolo și vă garantez că n-a prostit pe nimeni.

Gabriela Firea nu are dosare penale și nu a fost implicată în nici un mare scandal de corupție. A pornit la drum aproape cu dreptul. O voce puternică și independentă ar fi putut să o lanseze inclusiv către candidatura la președinție. (Doamne apără și păzește, pupa-ți-aș tălpile, Doamne!). O delimitare fermă de corupție, de apucăturile stângii anchilozate în comunism și un pic de performanță la primărie ar fi putut să o propulseze pe noi culmi ale carierei politice. Chiar că ajungea primarul României. Ar fi putut smulge PSD din coma ideologică provocată de accidentul vascular Dragnea. Poziționându-se alături de talibanii luptei împotriva justiției, la braț cu fariseii nefrecventabili ai PSD și în cadență perfectă cu liderul de partid, ea nu a făcut altceva decât să demonstreze încă odată că nu vorbește pentru cetate și că nu îi reprezintă pe bucureșteni. Oamenilor nu le place când îi faci șobolani și scursuri (se învață în anul 4 la Științe Politice).

Prezența Gabrielei Firea la conducerea acestui oraș se datorează fie blestemelor lui Băsescu, fie convergenței a două fenomene sinistre: absenteism masiv și alegeri într-un singur tur. E un pic divorțată de realitate dacă are senzația că este un politician foarte popular. Spiritele erau încinse de la fanfaronada de sâmbătă. Ca atare, doamna primar a fost taxată și huiduită de pe scenă pentru simplul fapt că nu avea ce căuta acolo atâta vreme cât nu-i reprezintă pe cei prezenți. Nu poți să participi astăzi la proslăvirea lui Dragnea și mâine la premierea Simonei Halep. Cele două noțiuni sunt incompatibile. Unul reprezintă corupția și clientelismul, celălalt reprezintă sacrificiul și munca. Fazele astea cu sorosiștii infiltrați, cu oculta care îi urmărește ei fiecare pas, e o gogoriță, o paranoie complet inventată și prost simulată care o face să pară ridicolă. Orice ar spune propaganda, reacția stadionului a fost una viscerală. Nu a fost nimic premeditat. Oamenii au presupus, pe bună dreptate, că doamna primar nu face altceva decât să paraziteze bucuria românilor și să profite de munca unei sportive de elită ca să mai câștige capital politic. Cred că dacă i-ai mai aduna odată și s-ar gândi mai bine, majoritatea celor prezenți ar alege să nu mai huiduie. Ar face-o de rușinea și de obrazul fin al Simonei Halep, o campioană care a fost pusă într-o situație foarte jenantă doar pentru că un politician este ușor desprins de realitate.

Un politician mai priceput ar fi simțit publicul, ar fi recunoscut contextul și ar fi înțeles că ce s-a petrecut sâmbătă va atrage consecințe. Și-ar fi asumat alegerile făcute sau nu le-ar fi făcut. Ar fi evitat să-și împuște cariera în picior. Ceremonia de înmânare a cheii orașului putea avea loc în cadrul unei serate găzduite de PMB, alături de personalități marcante din tenis, de invitați relevanți și de procesul verbal pe fond de consum al lui Ilie Năstase. Adică într-un mediu ușor de controlat, cu care doamna primar este mai obișnuită. Una din marile probleme ale exclusivismului marca PSD este că toate șezătorile, clăcile și bătutele sărbătorești se petrec într-un mediu strict controlat. Oamenii sunt selecționați, simpatizanții sunt mânați într-un spațiu delimitat unde li se prezintă programul, ce au de făcut, ce se întâmplă și cum. Totul e corect și corespunzător. Se distrează omul, dar nici chiar așa. Astea nu reprezintă realitatea interacțiunii cu un public înfierbântat care nu a primit instrucțiuni de la filială. Bucureștenii sunt iuți la mânie și scapă repede din lanț toate mădularele alea mari și rele de te mușcă de mână și când vrei să le dai de mâncare.

Revenirea la vatră a Simonei Halep rămâne un moment frumos în istoria României, dar umbrit de demagogia unor conducători care dovedesc mereu că nu au pulsul națiunii. Aș fi dedicat ziua exclusiv Simonei. Din respect pentru români și pentru performanța unei femei care ne face să simțim că țara asta are și părți frumoase pentru care merită să lupți. Era mai mult o chestiune de onoare, nu numai de sincronizare. E adevărat că aș fi pierdut oportunitatea de a mai câștiga cincizeci de voturi, dar aș fi putut evita să rămân în istorie ca un demagog și ca o slugă a unui despot ce îngroapă un partid și o țară ca să-și mai domolească angoasele. Știe Simona mai bine cum stă treaba. Când te îndepărtezi prea tare de fileu, uneori ți-o iei din scurt așa, de-odată, la milimetru. S-a cam dus președinția. C-așa-i în tenis… .

3 commentarii
77

Poate îţi place altceva

3 commentarii

JohnnyfeR iunie 12, 2018 - 7:32 am

Pierzi un aspect din vedere: firea nu este politician. Un vulpoi bătrân gen Oprescu, Videanu, Băsescu ar fi „mirosit” chestiile scrise de tine și nu ar fi riscat. Dar ea e doar o…persoană, fără veleități manageriale, administrative sau politice, care a ajuns într-un post cheie datorită absenteismului, lipsei de alternative și mașinăriei psd. Atât poate ea. Face ce i se zice. Iar atunci când nu i se zice ce să facă, dă în gropi.

Reply
Vlad Gabriel iunie 12, 2018 - 12:43 pm

Pulimea detesta politicienii. Atat de simplu

Reply
Alex iunie 12, 2018 - 5:13 pm

„S-a cam dus președinția. ”
Sa fie intr-un ceas bun!

Reply

Comentezi?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.